Toen ik opgroeide in het dorp, hadden we thuis veel dieren. We hadden kippen voor de eieren, konijnen voor het vlees en natuurlijk varkens in de varkensstal. Het slachten was een familiegebeuren, want in de winter werd er altijd geslacht als de familieleden bij elkaar kwamen. Tegenwoordig is vlees gemakkelijk verkrijgbaar, maar mensen, vooral in de dorpen, houden nog steeds vee thuis. Misschien wel de meest gehouden dieren zijn pluimvee, vooral kippen. Als je besluit om kippen te houden, moet je beslissen wat je van het houden van kippen verwacht. Als je kippen alleen voor de eieren wilt houden, kies dan een licht ras, terwijl een gemiddeld ras beter geschikt is voor het leggen van eieren en het eten van vlees.
Eenden zijn vergelijkbaar met kippen en het hangt ervan af voor welk doel je ze wilt houden. Het kost niet veel moeite om eenden te houden. Waarschijnlijk het langst gehouden gevogelte in ons land is de gans, en ik herinner me dat mijn oma ganzen hield. Ik herinner me dat mijn oma ganzen hield. Als je besluit ganzen te houden, moet je ze voldoende water en gras geven. Een dier dat vaak voor het vlees wordt gehouden, is het konijn. Konijnen houden is niet meer zo eenvoudig. Konijnen moeten eerst een geschikt konijnenhok krijgen. Konijnen worden het best gevoed met hooi en mengvoer, dat gevarieerd kan zijn, zoals appels of stukjes hard brood. Konijnen zijn gevoelig voor ziektes, dus preventie, vooral vaccinatie, is belangrijk.
Huisvarkens worden vaak gehouden voor het vlees. Zulke varkens kunnen bijna alles gevoerd krijgen. Wij voeren ze voornamelijk etensresten gemengd met lauw water, maar de varkens eten ook keukenresten. Ik woon in Přeštice, dat beroemd is om zijn zwarthalsvarkens. Dit ras werd vroeger het meest gefokt, maar nu wordt het voornamelijk gefokt als genetische reserve. Als je een grote boerderij hebt, kun je het fokken uitbreiden met geiten, schapen en runderen. Het fokken van zulke dieren is al behoorlijk veeleisend in een huiselijke omgeving en vereist voldoende vrije tijd.